Hoe gaan mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) om met desinformatie op internet? Herkennen ze het? En wat kun je daarmee als begeleider? Niels Bloembergen is voormalig begeleider en trainer, en initiatiefnemer van Mediajungle. Hij deed onderzoek naar desinformatie samen met onderzoeker Jelle Drost van de Rijksuniversiteit Groningen, directeur Expertisecentrum LVB, en studenten van de Saxion Hogeschool. Niels: “Zijn mensen met een lvb vatbaarder voor
Voor het onderzoek vroegen ze verschillende doelgroepen om te reageren op zestien afbeeldingen en teksten. Daaruit bleek dat er eigenlijk niet zoveel verschil is tussen mensen met of zonder een lvb, in het kunnen onderscheiden van echt en nepnieuws. “Wel zagen we verschillen in hoe ze ernaar kijken en welke redenaties erachter zitten”, vertelt Niels. En dat is volgens hem belangrijke informatie om de doelgroep te helpen zelfredzamer te worden tegenover desinformatie. Deze bevindingen zet hij zelf ook in bij de ontwikkeling van zijn tools.
Visueel ingesteld
Een van de verschillen tussen de groepen met en zonder lvb, is dat mensen met een lvb meer moeite hebben met bijvoorbeeld schriftelijke informatieverwerking. Bepaalde vormen van informatie, zoals teksten, zijn extra uitdagend voor ze omdat er vaak sprake is van laaggeletterdheid. “Daarom zijn ze meer visueel ingesteld en kijken dus meer naar de koppen boven een artikel, plaatjes, filmpjes en mensen, maar minder naar de tekstuele inhoud.”
Voor Niels betekent die bevinding dat hij goed nadenkt over hoe hij zijn tools voor mensen met een lvb ontwikkelt. “Als je ze wil leren factchecken bijvoorbeeld, doe je dat dus het beste op een manier die bij hen aansluit.”