Woordenlijst

A
Achteraf betalen

In webshops is het mogelijk om achteraf te betalen. Je ontvangt dan eerst je bestelling voordat je hoeft te betalen. Vaak wordt deze optie aangeduidt met 'betaal later'. Klarna en Afterpay zijn betaaldiensten die in Nederland het meeste worden gebruikt.

Afterpay

Afterpay is een betaaldienst waarmee je bestellingen achteraf (na levering) kunt betalen.

B
Bedreigen

Het dreigen met geweld naar een ander.

Buienradar

Buienradar is een app of website waar je de weersverwachtingen voor de komende uren kunt bekijken. Het wordt meestal gebruikt om te kijken of het op korte termijn gaat regenen.

C
Cancellen

Een oproep via sociale media om als straf iemand niet meer te accepteren in de groep en/of niet meer serieus te nemen. Vaak worden bekende mensen gecanceld, nadat ze iets hebben gedaan wat massaal wordt afgekeurd. 

Catfish

Een catfish is iemand die een of meerdere valse online-identiteiten creëert om andere mensen in de val te lokken of te misleiden. Die betekenis van catfish komt van de Amerikaanse documentaire Catfish.

Challenges

Een challenge is het Engelse woord voor 'uitdaging' en is vooral op sociale media erg populair. Met een (online) challenge wordt je uitgedaagd om een grappige, gekke of (extreem) gevaarlijke opdracht te doen en anderen uit te dagen om deze na te doen. Bekende challenges zijn Ice-bucket challenge (gooi een emmer met ijskoud water met ijsblokjes over je heen), Cinnamon challenge (wie durft het aan om een hap kaneel te nemen?) of de Tortilla challenge (Deelnemers slaan elkaar in het gezicht met een tortilla terwijl ze een slok water in de mond moeten houden).

Chatten

Chatten betekent kletsen. Bij chatten wissel je tekstberichtjes uit met één of meerdere online contacten. Het lijkt net of je een geschreven gesprek met elkaar hebt. Chatten kan tegenwoordig op allerlei manieren zoals via chatsites, social media of in games. Je kunt ook foto’s of andere bestanden naar elkaar versturen.

Cyberpesten

Het (samen met anderen) herhaaldelijk pesten van iemand via sociale media of online platforms (zoals Whatsapp, Facebook, Snapchat, TikTok, Instagram, etc.)

D
Datalek

We spreken van een datalek wanneer persoonlijke gegevens, zoals bijvoorbeeld adresgegevens of inloggegevens (wachtwoorden), in handen vallen van iemand die er geen toegang toe zou mogen hebben. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een organisatie de persoonsgegevens van haar klanten niet goed beveiligd heeft. De gegevens kunnen dan in handen komen van een zogenoemde hacker. Een datalek is dus een gevolg van een beveiligingsprobleem.

Daten

Een date is een afspraakje met iemand hebben of maken. Een gevolg van een date kan een relatie of vriendschap zijn, maar soms is het doel van daten ook alleen seks. Tegenwoordig ontmoeten veel mensen elkaar via datingapps zoals Tinder of Happn. Voor mensen met een handicap of verstandelijke beperking zijn er speciale datingapps zoals Capido en ABCDate.

Deepfake

Een technologie die met inzet van kunstmatige intelligentie (deep learning) beeld en geluid manipuleert. Hiermee kun je in een video iemand iets laten zeggen of doen, zonder dat degene dat ooit gezegd of gedaan heeft. Wanneer de technologie wordt ingezet om nepnieuws te maken heet dit deepfake news.

Desinformatie

Het maken en/of delen van onjuiste of misleidende informatie om opzettelijk schade aan/bij anderen toe te brengen.

DigiD

DigiD is een soort digitaal paspoort: jouw persoonlijke, unieke account, gekoppeld aan je persoonsgegevens. Om gebruik te maken van digitale overheidsdiensten heb je vaak een DigiD-account nodig. 

Direct messenger

Een direct messenger is een berichtendienst. Direct messages zijn berichten die alleen gezien kunnen worden door degene aan wie je het bericht verzendt. Privéberichten dus. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp of de direct messenger op Instagram en Facebook. Soms kun je naast tekstberichten ook spraakberichten opnemen en versturen.

Doxing

Het online openbaar maken van persoonlijke/privégegevens (zoals werk- of adresgegevens of -telefoonnummers) via sociale media. Vaak gaat het over politici, journalisten of opiniemakers die ‘gedoxt’ worden. Bij doxing onthullen de daders persoonlijke of vertrouwelijke gegevens niet zomaar. Vaak is het doel iemand intimideren en gebeurt dat met een vooropgezet plan. Door bijvoorbeeld het privéadres van iemand bekend te maken, wil de dader zijn doelwit angst aanjagen. ‘Ik weet waar je woont, dus pas op je woorden’.

E
E-health

Bij e-health wordt gebruikgemaakt van informatie- en communicatietechnologieën, zoals bijvoorbeeld internet, om de gezondheidszorg te ondersteunen en verbeteren. E-health zorgt ervoor dat patiënten en artsen makkelijk met elkaar kunnen communiceren. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudiger en sneller bij je uitslag of informatie van de arts komen. 

 

Voorbeelden van e-health zijn: het online doorgeven van waarden en testresultaten aan patiënten, videogesprekken met de arts, en een zorgrobot of een app die je beweging bijhoudt.

Emoticons

De kleine afbeeldingen we gebruiken tijdens het chatten via bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook worden emoticons genoemd. Voorbeelden zijn emojis en smiley’s. De afbeeldingen representeren vooral emoties.

Esports

eSports is het online competitief gamen. Gamers nemen het individueel of in teamverband tegen elkaar op in een wedstrijd. Denk hierbij aan games als World of Warcraft en FIFA. Iedereen kan live meekijken via streams. Het streamen van wedstrijden gebeurt voornamelijk via platforms als Twitch, YouTube en Facebook.

F
FIFA

FIFA is een populaire voetbalvideogame-serie, waarin spelers teams kunnen samenstellen en besturen om virtuele voetbalwedstrijden te spelen. De game is gebasseerd op bekende competities, clubs en spelers in het wereldvoetbal. Ieder jaar komt er een nieuwe versie uit van de game en de game is zowel offline als online te spelen.

Facebook

Facebook is een sociaal mediaplatform met veel mogelijkheden. Je kan foto's, video's en teksten delen over wat je bezig houdt, nieuwe vrienden maken en contact houden met bekenden over de hele wereld. 

Filterbubbel

De filterbubbel is het verschijnsel waarbij websites en zoekmachines (bijvoorbeeld Google) hun resultaten afstemmen op wat jij eerder online hebt gezocht.

G
Gamen

Gamen is het spelen van een spel op een computer, spelcomputer, tablet of telefoon. Gamen gebeurt vaak via internet.

Geldezel

Een geldezel is iemand die zijn of haar bankrekening laat gebruiken om bedragen van criminelen naar iemand anders over te maken of geld wit te wassen. Geldezels zijn vaak via social media zoals Facebook of via vacatures benaderd en overgehaald om mee te werken.

Grooming

Je spreekt van grooming als volwassenen online contact zoeken met minderjarigen met als doel ze seksueel te misbruiken. Dit wordt ook wel digitaal kinderlokken genoemd.

H
Haatzaaien

Het delen van online berichten die een groep of persoon aanvallen en haat verspreiden op grond van bijvoorbeeld godsdienst, seksuele oriëntatie of rassendiscriminatie.

Hacking

Hacken is het inbreken in een (beveiligd) computersysteem. Bij hacking of phishing neemt een persoon of computerprogramma de controle over van een apparaat, een socialmedia-account of bankrekening. Een ander kan de beschikking krijgen over jouw gegevens doordat je inloggegevens laat slingeren (of die deelt), doordat je een onveilig wachtwoord gebruikt of doordat een website of organisatie onveilig is omgegaan met je gegevens waardoor deze zijn vrijgekomen.

 

Daarnaast kan het gebeuren doordat je per ongeluk hebt geklikt op een onveilige link in een e-mail, tekstbericht of op een website. Dit noem je phishing. Let daarom altijd goed op als je op een link klikt.

Hashtag

Een hashtag is een woord met daarvoor een hekje (#). Je gebruikt een hashtag vaak op socialmediaplatformen zoals Instagram of Twitter om trefwoorden in een bericht te markeren, zodat ze makkelijker teruggevonden kunnen worden. 

Homofobie

Anders met mensen omgaan omdat zij een andere seksuele voorkeur hebben dan jij.

I
In-game aankopen

Als je geld uitgeeft in een app of game, noem je dat in-app of in-game aankopen. Denk hierbij aan het kopen van bonus levels, extra levens, kleding van de personage, maar ook aan virtuele munten of het uitschakelen van advertenties.

Intimideren

Het samen met anderen online bang maken van een ander persoon.

K
Klarna

Klarna is een betaaldienst waarmee je bestellingen achteraf (na levering) kunt betalen.

L
Livestreamen

Livestreamen of 'live gaan' is het rechtstreeks filmen en uitzenden van een gebeurtenis. Een livestream wordt dus niet bewerkt en alles wat er gebeurt is direct als online video te zien. Via veel sociale media kun je livestreamen zoals: YouTube, Facebook, Instagram of TikTok.

Lootboxes

Lootboxes zijn gokelementen die game-ontwikkelaars hebben toegevoegd aan games. Het zijn een soort digitale schatkistjes, waarvan je vooraf niet precies weet wat erin zit. Vanwege dit gokelement zijn lootboxes sinds een paar jaar verbonden aan strengere wetgeving. Zo mag de inhoud niet verhandelbaar of leeg zijn. Je moet ook ongeveer een idee kunnen hebben wat er in de lootbox zit. 

 

Vaak zitten er in lootboxes bijvoorbeeld:

 

  • cosmetische upgrades (skins) van gamekarakters, voertuigen of wapens;

  • acties voor gamekarakters zoals dansjes, gebaren of spreuken;

  • virtuele sprays of stickers die spelers in de gamewereld kunnen gebruiken;

  • ervaringspunten, waardoor een karakter of auto sneller een hoger niveau bereikt;

  • wapens, speelkaarten, bouwmiddelen of voertuigen die in de game te gebruiken zijn.

Loverboy

Een loverboy (of girl) is iemand die kwetsbare mensen gebruikt voor seks en zo geld aan hen wil verdienen. De loverboy gaat vaak een relatie aan met iemand door veel aandacht of complimentjes te geven en cadeautjes te kopen (ook wel: lovebombing). De loverboy wekt daardoor vertrouwen op bij het slachtoffer en zorgt dat hij of zij afhankelijk wordt. Veel slachtoffers worden zo van hun familie en vrienden losgeweekt.

Uiteindelijk vraagt de loverboy steeds meer gunsten van het slachtoffer, zoals geld, seksuele handelingen of het hebben van seks met ‘vrienden’. De loverboy verdient daar geld aan. Zo wordt het slachtoffer onbewust en ongewild een sekswerker. Het is vaak heel lastig om uit deze situatie te komen of om hulp te vragen.

M
Monkey

Monkey is een app die willekeurig mensen koppelt aan andere gebruikers voor een kort videogesprek van 15 seconden. Het is ook mogelijk om langer met iemand te videobellen of met meerdere gebruikers tegelijkertijd te chatten. Er zijn richtlijnen opgesteld om ervoor te zorgen dat elke gebruiker een veilige en positieve ervaring heeft met de app. Zo moet je bijvoorbeeld ouder dan 18 jaar zijn om de app te kunnen gebruiken en is het mogelijk om mensen te blokkeren als je merkt dat zij tegen deze regels ingaan.

Multimediastation

Bij een multimediastation krijgen jonge mensen met een licht verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt de kans aan de slag te gaan met hun talent. Denk bijvoorbeeld aan rappen, schrijven, tekenen, fotograferen, filmpjes monteren of muziek maken. Een multimediastation is vaak een vorm van dagbesteding bij een zorgorganisatie en heeft de kennis en de apparatuur om mensen te helpen bij het vormgeven van hun idee.

N
Notificatie

Notificatie is een ander woord voor melding. Apps versturen deze meldingen om je te laten weten dat er een nieuw bericht is ontvangen, er belangrijk nieuws is of een andere activiteit voor je klaar staat. Notificaties kunnen erg afleiden en zijn vaak ook bedoeld om ervoor te zorgen dat je de app weer opent. Bedenk goed welke meldingen je wel en niet wil ontvangen en zet ze uit via de instellingen van je smartphone. Heel even geen meldingen? Dan kun je de telefoon ook op vliegtuigstand zetten.

O
Omegle

Omegle is een gratis chatwebsite waar je met onbekenden kunt kletsen via tekst of video. Je blijft anoniem en hoeft geen account aan te maken. Je wordt gekoppeld aan een willekeurige gebruiker of aan iemand met dezelfde interesses en kunt dan een privégesprek voeren. Om Omegle te kunnen gebruiken dien je minimaal 13 jaar oud te zijn. Het is belangrijk om in de gaten te houden met wie je chat en nooit je persoonlijke gegevens te delen.

Online gamen

Het spelen van een game via internet. Doordat je met andere – vaak onbekende – gamers speelt, is dit een grotere uitdaging en geeft het meer plezier dan spelen tegen een (spel)computer. Bekende online games zijn: Candy Crush, Hay day en Fortnite.

P
PEGI

PEGI geeft informatie over wat er in een game gebeurd, en wat het leeftijdsadvies is. De PEGI leeftijd zegt iets over de geschiktheid van een game voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Het gaat dus niet over hoe moeilijk een spel is. Ook geeft PEGI informatie of de game geweld, grof taalgebruik, angstige beelden, gokken, seks, drugs, discriminatie of in-game aankopen bevat.

Phishing

We spreken van phishing als criminelen een e-mail naar je verzenden om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou proberen te achterhalen. Phishing betekent letterlijk ‘hengelen’.

 

Deze e-mails zien er vaak heel betrouwbaar uit, omdat de criminelen je bank, creditcardmaatschappij of een andere betrouwbare instantie als afzender vermeld. In het bericht staat bijvoorbeeld dat de bank je gegevens wil controleren vanwege een update of dat je rekening is geblokkeerd. Soms wordt er ook vermeld dat je een prijs hebt gewonnen. Om deze reden ben je snel geneigd om op de link in de e-mail te klikken of er op te reageren. Doe dit nooit. Een bank of andere betrouwbare instantie zal nooit per e-mail om je persoonlijke gegevens vragen.

Praatcomputer

Een praatcomputer is een apparaat dat ervoor zorgt dat tekst of afbeeldingen uitgesproken worden. Het kan heel handig zijn voor mensen die lastig kunnen praten. Dit apparaat zorgt er dan voor dat iemand bijvoorbeeld weer kan telefoneren. In sommige gevallen is het ook mogelijk om vooraf je eigen stem op te nemen, waardoor het nog echter lijkt. De mogelijkheden zijn per persoon en apparaat verschillend.

Push-bericht

Push-berichten zijn een ander woord voor notificaties of meldingen. Apps versturen deze meldingen om je te laten weten dat er een nieuw bericht is ontvangen, er belangrijk nieuws is of een andere activiteit voor je klaar staat. Push-berichten kunnen erg afleiden en zijn vaak ook bedoeld om ervoor te zorgen dat je de app weer opent. Bedenk goed welke meldingen je wel en niet wil ontvangen en zet ze uit via de instellingen van je smartphone. Heel even geen meldingen? Dan kun je de telefoon ook op vliegtuigstand zetten.

R
Racisme

Anders met mensen omgaan omdat zij een andere huidskleur en/of afkomst hebben dan jij.

S
Schermtijd

Schermtijd is de hoeveelheid tijd die je doorbrengt achter een beeldscherm, zoals de televisie, computer, tablet of smartphone. In verband met de lichamelijke en mentale gezondheid, zijn er adviezen over hoeveel schermtijd per dag ongeveer wenselijk is. Er zijn verschillende apps om die schermtijd bij te houden. 

 

Toch is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat te veel schermtijd is. De hoeveelheid uren achter het beeldscherm zijn niet altijd de beste indicator dat er iets aan de hand is. Kijk liever of die tijd ten koste gaat van andere belangrijke levensgebieden, zoals: slapen, eten, sporten, zelfverzorging, sociale contacten en eventueel school, werk of andere activiteiten. En of het gamen of appen concrete problemen veroorzaakt, zoals rugpijn, hoofdpijn of last van de ogen. Of misschien zelfs grensoverschrijdend gedrag of agressie. 

Seksisme

Anders met mensen omgaan omdat zij man of vrouw zijn.

Sexting

Met sexting, zoals het heet wanneer mensen elkaar naaktbeelden sturen, is in principe niets mis. Het past bij de seksuele ontwikkeling en daar hoort online experimenteren bij. Het risico is wel dat de beelden verder gedeeld worden en online belanden. Dan kan het uitmonden in shame sexting waarbij het slachtoffer bijvoorbeeld wordt uitgescholden of buitengesloten door een hele groep. Dit kan leiden tot pesten, schaamte en ernstige psychische problemen. Het gebeurt regelmatig dat jongeren een seksueel getint bericht doorsturen of online zetten. Degene die zo’n bericht doorstuurt, pleegt een strafbaar feit en dat kan een strafblad opleveren. Verspreiders denken daar vaak niet aan.

Shame sexting

We spreken van shame sexting als seksueel getinte afbeeldingen in verkeerde handen terechtkomen en ongewild verspreid worden. De beelden worden doorgestuurd uit bijvoorbeeld wraak of na een ruzie. Dit kan grote gevolgen hebben voor het slachtoffer. Degene die zo’n bericht doorstuurt, pleegt een strafbaar feit en dat kan een strafblad opleveren.

Shaming

Bij online shaming gaat het om het publiekelijk of openbaar vernederen, bekritiseren, bespotten, pesten of lastigvallen van iemand vaak vanwege zijn of haar mening/gedrag, op een online platform. Het verschilt van een beetje plagen tot heel grote beschuldigingen, met grote emotionele en geestelijke gevolgen voor het slachtoffer.  

Shoppen

Shoppen betekent het bezoeken van (online) winkels om rond te kijken en dingen te kopen.

Snap Map

Snap Map is een functie binnen Snapchat voor gebruikers om hun locaties met elkaar te delen. De locatie wordt niet alleen gedeeld als je een Snap (foto) maakt, maar ook wanneer je de app opent. Het is mogelijk om je locatie uit te zetten, zodat je deze niet automatisch deelt met gebruikers.

Snapchat

Snapchat is een app voor de mobiele telefoon waarmee je foto's, tekst, tekeningen en korte video's kunt versturen. Je kunt een filter toevoegen aan de foto of video, en zelf bepalen hoe lang die zichtbaar is. Dat kan tussen de 1-10 seconden zijn, maar het is ook mogelijk om berichten te versturen zonder tijdslimiet.

Social media

Social media of sociale media is een verzamelnaam voor alle online platformen die ervoor zorgen dat gebruikers op elkaar kunnen reageren. Daarnaast kunnen gebruikers ook foto's en/of video's plaatsen, informatie met elkaar delen en een discussie aangaan. Voorbeelden van social media zijn: Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Twitter, Snapchat, YouTube en Pinterest.

T
TikTok

TikTok is een app waarmee korte, creatieve video's gemaakt en gedeeld kunnen worden. De filmpjes kunnen van 3 tot 30 seconden duren, maar het is ook mogelijk om video’s van 3 minuten te maken. Populaire filmpjes zijn: mensen die dansen, zingen of playbacken. Het is belangrijk om goed op de privacy-instellingen te letten, zodat je de app veilig kunt gebruiken. 

 

Trolling

Trolling is online gedrag waarbij gebruikers met provocerende opmerkingen reacties willen uitlokken en heeft vaak als doel om de sfeer te verstoren. Trolling gebeurd altijd met opzet. 

Tweestapsverificatie

Door het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je WhatsApp, e-mailaccount of de apps waar je gebruik van maakt. Je moet dan naast je wachtwoord ook nog iets anders doen om toegang tot je account of gegevens te krijgen. Manieren van tweestapsverificatie zijn bijvoorbeeld het gebruik van een authenticatie-app, gezichtsherkenning of het ontvangen van een code per sms.

V
Victim blaming

We spreken van victim blaming als het slachtoffer de schuld krijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij iemand die seksueel geweld heeft meegemaakt en daarvan zelf de schuld krijgt. De nadruk ligt bij victim blaming op het gedrag van het slachtoffer in plaats van op het aanpakken van de dader. Het gaat vaak om opmerkingen zoals: 

  • Wie trapt daar dan ook in?!

  • Ben je ‘s nachts in je eentje over straat gaan lopen?

  • Wie trekt er dan zulke uitdagende kleding aan?

  • Wees blij dat het niet erger is!     

 

Slachtoffers gaan zich door victim blaming nog meer schamen en durven er uit angst voor meer opmerkingen niet meer over te praten. Op deze manier is diegene eigenlijk dubbel slachtoffer.

Virtual reality

Virtual Reality (VR) is een techniek die ervoor zorgt dat het lijkt alsof je in een andere digitale wereld bent. Het is een denkbeeldige wereld. Om in deze wereld te komen dien je een speciale bril op te zetten. De bril bevat een beeldscherm en sluit je zicht op de buitenwereld af. Het is dan mogelijk om in de wereld te bewegen. Met sommige VR-systemen kun je ook je handen zien en dingen oppakken. In dat geval hou je een soort afstandsbediening vast of trek je speciale handschoenen aan. 

Voice-chat

Een voice-chat is een communicatiemiddel via internet. Mensen kunnen gratis naar landen (bijna) overal ter wereld bellen, via een computer of telefoon met een internetverbinding. Een bekend voice-chatprogramma is Skype, maar er bestaan ook veel andere programma’s waarmee je via internet kunt bellen. Dit is bijvoorbeeld in bepaalde games mogelijk.

Vriendschapsverzoek

Om online in contact te blijven kun je een vriendschapsverzoek sturen. Als de ander het verzoek accepteert, kun je elkaars berichten zien en erop reageren. Ook kun je zelf vriendschapsverzoeken ontvangen en accepteren of afwijzen. Wees kritisch met vriendschapsverzoeken; ken je iemand in het echte leven niet, accepteer hem/haar ook niet online.

W
Webbased

Webbased betekent webgebaseerd en daarmee wordt een groep van programma’s bedoeld die via het internet werken. De gebruiker hoeft dus geen programma op een computer te installeren, maar kan via internet gelijk gebruikmaken van het programma. Een voorbeeld van een webgebaseerd programma is een e-mailprogramma, zoals Hotmail of Gmail. Microsoft Office Outlook is bijvoorbeeld geen webgebaseerd e-mailprogramma, omdat je hiervoor een programma op je computer kunt installeren.

Webshop

Een webshop is een winkel die goederen of diensten verkoopt via internet. Hoewel het mogelijk is dat een online winkel ook gekoppeld is aan een fysieke winkel is dat niet altijd het geval. Het kan moeilijk zijn om de betrouwbaarheid van een webshop te beoordelen. Veiliginternetten.nl geeft aandachtspunten waar je op kunt letten. 

WhatsApp

WhatsApp is een app om berichten, foto's en video's te versturen naar familie, vrienden en kennissen. 

Wraakporno

We spreken van wraakporno als seksueel getinte afbeeldingen in verkeerde handen terechtkomen en ongewild verspreid worden. De beelden worden doorgestuurd uit bijvoorbeeld wraak of na een ruzie. Dit kan grote gevolgen hebben voor het slachtoffer. Degene die zo’n bericht doorstuurt, pleegt een strafbaar feit en dat kan een strafblad opleveren. 

X
Xbox

De Xbox is een spelcomputer van Microsoft waarop je veel verschillende dingen kunt doen, zoals gamen en het kijken van films.

Mis je een begrip in deze woordenlijst?

Laat het ons weten!

Stuur ons feedback
Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor jouw feedback!