Informatie zoeken en vinden
Google kan best overweldigend zijn om informatie mee te zoeken: je krijgt miljoenen resultaten waar je zelf een weg in moet vinden. Ook hierbij kan AI een goede assistent zijn voor jou of je client. ChatGPT geeft je bijvoorbeeld kant-en-klaar antwoorden, gebaseerd op honderden internetbronnen tegelijk. Je kunt zelf aangeven in welke vorm je het antwoord wil, bijvoorbeeld: puntsgewijs of maximaal drie alinea’s. Naast feiten en informatie, kun je ChatGPT ook om advies vragen over dagelijkse struikelblokken of interpersoonlijke situaties.
Voorbeeldprompts:
-
‘Hoe maak je een filmpje met je telefoon
-
‘Wat is de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland, vertel het puntsgewijs’
-
‘Wat moet je doen als je ruzie hebt met iemand?’
-
‘Ik wil een maandelijks budget voor mezelf maken, maar ik weet niet hoe’
Om rekening mee te houden
Er zijn ook enkele nadelen om bewust van te zijn. ChatGPT maakt vaak inhoudelijke foutjes, het is dus belangrijk om feiten elders te controleren. Voor een client is het daarbij belangrijk om het concept van desinformatie te begrijpen, net als bij een zoektocht op Google. Daarnaast maakt ChatGPT tussen alle gebruikte bronnen geen onderscheid tussen juiste en foutieve informatie, dit kan bijvoorbeeld bevestigend werken voor complottheorieën.
Ook zijn de internetbronnen in de database gedateerd tot september 2021, je kunt dus beter niet vragen naar nieuwe ontwikkelingen.
Tip: geef ChatGPT een specifieke rol zoals taalexpert, sportcoach of geschiedenisleraar
Creatief met AI
Je kunt ook heel leuk samen creatief bezig gaan met AI. Naast tekst, zijn er namelijk ook AI’s die plaatjes, video’s en audio kunnen creëren of bewerken. Niet al deze tools zijn toegankelijk voor mensen met een lvb, maar er zijn er ook genoeg met een simpele interface. Hou er rekening mee dat de meeste van deze tools wel geschreven opdrachten nodig hebben, en dat het resultaat even kan duren vanwege de benodigde rekenkracht.
Enkele voorbeelden:
-
Scribble Diffussion maakt op basis van een simpele tekening en korte beschrijving, een geheel nieuw plaatje. De tool begrijpt ook Nederlandse input.
-
DALL-E is een van de meest bekende AI-plaatjesgenerators. Gebruik ook eens de knop ‘suprise me’ om prompts te leren begrijpen.
-
Met Cleanup Pictures, kun je ongewenste objecten weggummen uit je eigen foto’s.
-
Met Remix My Face laat je een AI een nieuwe versie van je selfie maken, bijvoorbeeld in de stijl van Disney, als legofiguurtje of Anime.
-
Met Skybox van Blockadelabs, maak je met Engelse prompts een prachtige 3D-omgeving.
Tip: werk je met een Engelstalige AI-tool, laat je Nederlandse prompt dan vertalen naar het Engels door bijvoorbeeld ChatGPT.
Wil je meer tools ontdekken? Bekijk dan alle gratis beschikbare AI-tools op Futuretools onder het kopje ‘free’.