Ontwikkeld door Het Practoraat Mediawijsheid, Gemeente Amsterdam

Wat is het?

Deze website biedt mediawijsheidslessen aan over thema’s zoals privacy, cyberpesten of misinformatie. Denk aan een les over je digitale voetafdruk, een lessenserie over hoe je nepnieuws  herkent, leren hoe een online community werkt of wat sluikreclame precies is. Bij elke les staat aangegeven hoe lang de les ongeveer duurt en wat je er precies voor nodig hebt. Daarnaast staat uitgelegd aan welke leerdoelen je precies werkt en welke opdrachten je bij de les kan geven. 

 

De lessen zijn ontwikkeld door het Practoraat Mediawijsheid. Dit is een leergemeenschap van Amsterdamse mbo-docenten die zich richt op de ontwikkeling van kennis, expertise en vaardigheden in de snel veranderende en gemedieerde onderwijspraktijk. 

 

Voor wie is het bedoeld?

De lessen zijn gemaakt voor docenten in het mbo die aan de slag willen met mediawijsheid.  

 

Hoe helpt het mij?

Je kunt van de lessen gebruik maken om je eigen kennis over mediawijsheid te verbeteren, of inspiratie opdoen om de lessen aan cliënten te geven. Met de filter op de website, kun je de lessen sorteren op doel, thema, vak, niveau, tijdsduur, competentie en welke tool je erbij kunt gebruiken. Zo vind je een passende les voor jezelf of een cliënt. 

 

Goed om te weten

Bij elke les kun je zien voor welk niveau de inhoud bedoeld is, zoals mbo-niveau 1 tot en met 4. Houd hiermee rekening als er vanaf dit niveau een vertaalslag nodig is om de content geschikt te maken voor een cliënt.