Vraag

Een cliënt veroorzaakt dagelijks geluidsoverlast met gamen. Wat kan ik doen?

Antwoord

Iedereen reageert wel eens enthousiast, luid of verontwaardigd op een spelletje. Sommige cliënten schreeuwen erbij. Bijvoorbeeld vanuit oprechte spelbeleving, door wedstrijdelementen, vanwege niet goed tegen je verlies kunnen of niet om kunnen gaan met reacties van anderen in het spel. Ook luide gesprekken met gamevrienden kunnen overlast veroorzaken.  

 

Ga vooral het gesprek aan en werk oplossingsgericht. Gamen verbieden, erover oordelen of negatief reageren hebben vaak een averechtse werking. Baseer je tijdens een gesprek daarom vooral op de feiten, zoals: ‘Je buurman hoort je vaak ‘s avonds laat schreeuwen en kan hierdoor niet slapen. Hoe zullen we dit oplossen?’

 

Misschien heeft je cliënt niet door hoeveel lawaai hij maakt en welke gevolgen dit heeft, daarom is het belangrijk dit eerst goed uit te leggen. Soms kun je het duidelijker maken door het te laten vertellen door degene(n) die er last van hebben. Ga bijvoorbeeld samen om tafel en vraag wat de situatie zou kunnen helpen.  

 

Spreek bijvoorbeeld af dat lawaai alleen tot een bepaald tijdstip mag, of alleen op bepaalde momenten. Zo weten zowel de cliënt als degenen die er last van hebben, waar ze op kunnen rekenen. Probeer ook creatief te zijn met oplossingen. Soms kan het helpen om de cliënt juist even iets anders te laten doen, zoals samen wandelen, of hem een alternatieve bezigheid te bieden. Veel gamen kan in sommige gevallen namelijk ook een teken van eenzaamheid zijn: doorbreek dit met aandacht en alternatieve activiteiten.

 

Soms ligt het niet alleen aan de cliënt. Is de woning of kamer van de cliënt slecht geïsoleerd? Laat er eens een geluidsexpert naar kijken.

 

Checkvragen

  1. Hoe, waar en wanneer veroorzaakt je cliënt overlast?

  2. Is er een specifieke aanleiding waardoor je cliënt lawaai maakt?

  3. Is je cliënt zich ervan bewust dat hij overlast veroorzaakt? En zo ja, heb je hierover met hem gesproken?

  4. Heb je de gevolgen van de overlast uitgelegd aan je cliënt, of hier eventueel iemand bij betrokken die er last van heeft?

  5. Laat je je cliënt meedenken over een oplossing?

  6. Heb je afspraken gemaakt over hoe, waar en wanneer er lawaai gemaakt mag worden?

  7. Is het vele gamen wellicht een teken van eenzaamheid?

  8. Ligt het echt alleen aan je cliënt, of is de kamer of woning ook slecht geïsoleerd?