Ontwikkeld door Hogeschool Leiden, VGN

Wat is het?

Medewerkers in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperkingen krijgen vaak te maken met delinquent gedrag van een cliënt. Hoe ga je hiermee om? En vooral: wanneer doe je aangifte? Deze vragen leiden vaak tot dilemma’s, waar de checklist en de praatplaat op deze site je mee verder kunnen helpen.  

 

De praatplaat bevat veertig veelgehoorde (vooronder)stellingen. Welke spelen een rol in de beslissing? En is dat terecht? Hoe weet je of je vooronderstellingen kloppen? En is iedereen het daarover eens? 

 

Daarnaast lees je in het boek ‘Met zorg naar de politie alles over de besluitvorming rond aangifte van strafbaar gedrag binnen de zorg voor verstandelijk gehandicapte mensen. 

 

Voor wie is het bedoeld?

Medewerkers in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

 

Hoe helpt het mij?

Het helpt je om te verhelderen welke overwegingen kunnen meespelen in een beslissing om aangifte te doen van delinquent gedrag van een cliënt. En hoe je dit zorgvuldig aanpakt.

 

Goed om te weten

Samen met enkele woonlocaties onderzocht het lectoraat LVB en Jeugdcriminaliteit van Hogeschool Leiden hoe zorgmedewerkers in de praktijk omgaan met lastige vragen rond aangifte en delinquent gedrag. Ze keken ook naar welke kennis en afwegingen zorgprofessionals nodig hebben om dit in de toekomst zo zorgvuldig mogelijk te doen. Hieruit ontstonden de checklist en praatplaat.