Website

Hoe herken ik identiteitsfraude?

icon-online-veiligheid

Ontwikkeld door Rijksoverheid

Wat is het?

Een website met informatie over hoe je identiteitsfraude herkent. Fraudeurs die identiteitsfraude plegen misbruiken vaak persoonlijke gegevens van anderen. Is er een identiteitsbewijs van een cliënt gestolen? Dan kan iemand bijvoorbeeld een lening aanvragen met een kopie van het paspoort of rijbewijs, of een handtekening vervalsen. Op deze website vind je de signalen van bijvoorbeeld fraude met DigiD, openbare gegevens of identiteitsbewijzen. Ook vind je er hulp wanneer je slachtoffer bent van identiteitsfraude en advies over hoe je dit voorkomt. 

 

Voor wie is het bedoeld?

Iedereen die meer wil weten over identiteitsfraude.

 

Hoe helpt het mij?

Het helpt je om de signalen van identiteitsfraude te herkennen bij je cliënten, en ook om dit te voorkomen. Daarnaast vind je hier informatie over alles wat je moet doen als je cliënt slachtoffer is geworden van identiteitsfraude. 

 

Goed om te weten

Bij identiteitsfraude is het belangrijk om direct actie te ondernemen, zoals aangifte doen, bewijs verzamelen en een melding maken bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude. Op deze website vind je informatie over hoe je dit kunt doen