Ontwikkeld door Landelijk Kenniscentrum LVB, het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Nederlands Jeugdinstituut

Wat is het?

De brochure ‘Goed of Fout Vriendje' is speciaal gemaakt voor hulpverleners die met licht verstandelijk beperkte jongeren werken en biedt hulp aan slachtoffers van mensenhandel of loverboys. De brochure legt op een heldere manier uit wat precies het verschil is tussen een goed vriendje en een fout vriendje. Bijvoorbeeld dat een fout vriendje wil dat de cliënt geld verdient voor hem via seks, of dat een fout vriend vaak niet echt verliefd is, maar doet alsof. De brochure geeft tips over hoe je grenzen stelt, hoe je een fout vriendje herkent, hoe je hulp kan vinden. De brochure is bedoeld om samen met een begeleider door te lopen tijdens een voorlichtingsgesprek. 

 

Voor wie is het bedoeld?

De brochure is bedoeld voor professionals die werken met verstandelijk beperkte jongeren, de jeugd-ggz en voor professionals die vanuit wijkteams werken.

 

Hoe helpt het mij?

Het helpt je om je cliënt te begeleiden als ze (mogelijk) slachtoffer zijn van een loverboy of mensenhandelaar en ook om hier preventief voorlichting over te geven.

 

Goed om te weten

Er is een handleiding beschikbaar voor begeleiders met tips over hoe je het gesprek met de brochure voorbereid. Waar je op kunt letten tijdens het gesprek en waar je aan kunt denken wat betreft nazorg.