Vraag

Welke games zijn geschikt voor een cliënt?

Antwoord

Welke game geschikt is voor je cliënt, is heel persoonlijk. Vraag je daarbij eerst af wat ‘geschikt’ precies betekent voor jou: waar moet een game aan voldoen? En waarom? Hoe beïnvloeden jouw normen en waarden je omgang met je cliënt? 

 

In principe is een game geschikt als iemand er plezier aan beleeft. Zelfs games die agressief lijken, zoals schietspelletjes, kunnen voor de nodige emotionele ontlading zorgen. Stel jezelf daarom altijd eerst de vraag: wat levert de game mijn cliënt precies op?

 

Een mogelijke indicator dat een game (in bepaalde situaties) minder geschikt is voor je cliënt, is zijn stemming achteraf. Voelt de cliënt zich ontspannen, vrolijk en ontladen? Of blijft hij lange tijd boos, agressief of humeurig? Het kan ook zijn dat je cliënt al voor het gamen in een negatieve bui was als gevolg van, bijvoorbeeld, een moeilijk gesprek, en dat dit dus niet door de game komt.

 

Een andere indicator die behulpzaam kan zijn is de PEGI-rating (het leeftijdsadvies) van een game. Mogelijk sluit dit niet aan bij de ontwikkelingsleeftijd van je cliënt. Toch betekent dat niet dat je de game kunt verbieden, bij volwassen cliënten is de keuze aan henzelf. Zo’n leeftijdsindicatie kan in sommige gevallen wel inzichtelijk maken waarom een game minder passend lijkt. 

 

Het belangrijkste is om altijd het gesprek aan te blijven gaan met je cliënt en hierbij niet te oordelen. Geef niet zomaar tips of advies wanneer je cliënt hier geen behoefte aan heeft. Speel of kijk eens mee, en stel vragen om samen tot inzichten te komen: wat vind je zo leuk aan deze game? Word je er altijd blij van of ook wel eens boos?

 

Checkvragen

  1. Wanneer is een game precies ‘geschikt’ of niet, volgens jou? En waarom?

  2. Beleeft je cliënt plezier aan de game?

  3. Wat levert de game je cliënt precies op?

  4. Hoe zit je cliënt erbij na het gamen? Is dat positief of negatief? En komt dat door de game of door iets anders?

  5. Wat is de ontwikkelingsleeftijd van je cliënt en sluit deze aan bij de PEGI-rating van de game?

  6. Weet je welke game je cliënt precies speelt en wat hij er zo leuk aan vind?