Probeer eerst te onderzoeken of je cliënt daadwerkelijk zijn sociale vaardigheden graag wil vergroten en zo ja, welke manier. Digitale media kunnen inderdaad een positief effect hebben op sociale vaardigheden, zowel direct als indirect, en zowel online als offline. Denk bijvoorbeeld aan:
-
Indirect sociale vaardigheden opdoen, door actief te zijn op ;
-
Sociale contacten opdoen en onderhouden tijdens het ;
-
Gericht op zoek gaan naar sociaal contact via bijvoorbeeld datingsites of online groepen (of fora) gericht op specifieke interesses;
-
Speciaal ontworpen tools, apps en devices gericht op het vergroten van de sociale vaardigheden.
Vooral jongere generaties onderhouden hun sociale contacten vaak online. Het is daarom belangrijk om interesse te tonen in dit digitale deel van de leefwereld van je cliënt. Kijk samen waar de behoefte en wensen liggen en welke tool of manier past bij het vergroten van de sociale vaardigheden.
Gaat het om sociaal leren zijn in het algemeen? Of is er een concreet doel om aan te werken, zoals het overwinnen van sociale angst of leren hoe je je gedraagt bij de bakker?
Naast de verschillende sociale media en apps, zijn er tools die ontworpen zijn om sociale vaardigheden te vergroten. Denk aan -tools, games (spelletjes die je via je internetbrowser kunt spelen) en VR-brillen met simulaties.
Checkvragen
-
Ben je je bewust van de positieve kanten van digitale media?
-
Weet je op welk gebied je cliënt graag zijn sociale vaardigheden wil vergroten?
-
Heeft je cliënt een specifiek doel, of gaat het om sociale vaardigheden in het algemeen?
-
Sta je open voor de online leefwereld van de cliënt?
-
Treed je je cliënt met interesse tegemoet, stel je vragen?
-
Weet je wat je cliënt online doet?