Antwoord

Wil je cliënt graag creatief aan de slag met vloggen? Probeer dan eerst de wens van je cliënt helder te krijgen door vragen te stellen als: wat wil je graag maken? Waarover wil je vloggen? 

 

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, bijvoorbeeld: kookfilmpjes maken, make-upvlogs opnemen dansfilmpjes maken, programma’s presenteren of muziekclips opnemen. Ook zijn er veel verschillende media voor het publiceren van vlogs, zoals YouTube, TikTok of Instagram. 

 

Wanneer je weet wat je cliënt precies wil, neem dan de hulpvraag op in het zorgplan zodat er tijd en ruimte beschikbaar is. Onderzoek welke mogelijkheden er zijn om invulling aan de wens te geven. Is er in jouw organisatie bijvoorbeeld dagbesteding rond multimedia, zoals van Koraal Media, of bij Pluryn en Amerpoort?  

 

Of ga je zelf aan de slag met je cliënt? Maak dan een planning en besteed er bijvoorbeeld wekelijks samen aandacht aan. Zet elke keer kleine stapjes, zoals: het kiezen van een medium, het instellen van de app, het kiezen van een onderwerp. Voorkom teleurstellingen door realistische verwachtingen van het project. Bespreek bijvoorbeeld het doel, welke reacties je kunt verwachten, en de veiligheid van eventueel online gepubliceerde creaties. 

 

Een creatie online zetten is erg spannend en leuk, maar mensen met een verstandelijke beperking kennen niet altijd hun eigen grenzen. Daardoor kan iemand bijvoorbeeld te veel van zichzelf online delen, waardoor hij kwetsbaar kan worden. Laat hem daarom bijvoorbeeld eerst een tijdje vloggen en zet de filmpjes wel op YouTube, maar scherm deze af voor anderen via de privacy-instellingen. 

Het kan handig zijn goede rolmodellen als inspiratie te gebruiken, bijvoorbeeld die van de Special Media Awards.  

 

Checkvragen

  1. Weet je wat je cliënt precies wil maken of waarover hij wil vloggen?

  2. Welke verwachting heeft je cliënt van het project?

  3. Heb je de hulpvraag in het zorgplan opgenomen?

  4. Is er dagbesteding binnen je organisatie die bij de wens van je cliënt past?

  5. Neem je regelmatig tijd en ruimte om met de cliënt aan het project te werken?

  6. Zet je kleine stapjes samen met je cliënt, zodat het niet te overweldigend wordt?

  7. Weet je welk platform de meeste privacy biedt aan je cliënt?

  8. Kijk je regelmatig mee met je cliënt om te zien wat hij doet?

  9. Gebruik je rolmodellen om je cliënt te inspireren?