Ontwikkeld door Interactive Software Federation of Europe

labels 111893502421

Wat is het?

PEGI is een Europese leeftijdsclassificatie voor games die een indicatie geeft voor de aanbevolen minimumleeftijd voor een spel. Dit is vergelijkbaar met de Kijkwijzer voor televisie en films. 

 

Een spel krijgt bijvoorbeeld de indicatie PEGI 12 (aanbevolen voor 12 jaar en ouder) wanneer het expliciete vormen van geweld bevat tegen fantasiepersonages of niet-realistisch geweld tegen menselijk ogende personages. Niet al te grof taalgebruik en seksuele toespelingen zijn toegestaan, maar expliciet erotische inhoud mag weer niet. 

 

Voor wie is het bedoeld?

Voor consumenten en ouders die een bewuste beslissing willen maken over de geschiktheid van een game. 

 

Hoe helpt het mij?

PEGI kan je als begeleider een indicatie geven van een game en in hoeverre die past bij de ontwikkelingsleeftijd van je cliënt. Ook kun je op basis van de pictogrammen ontdekken welke elementen van de game eventueel minder goed passen, zoals grof taalgebruik, drugs of discriminatie. PEGI is slechts een indicatie, het is belangrijk om altijd naar het individu te blijven kijken. Daarnaast zegt het advies niets over de moeilijkheidsgraad van het spel in verband met leeftijd.

 

Goed om te weten

PEGI verving in 2003 de verschillende nationale classificatiesystemen die er toen nog waren, en geldt inmiddels in meer dan 35 landen. Het PEGI-systeem werd ontwikkeld door de Interactive Software Federation of Europe (ISFE) en onderhouden door PEGI nv, een onafhankelijke non-profit met sociaal oogmerk.